4 aktivnosti za igranje z MOJO PRVO HIŠKO za vso družino - Kego
Na vrh

4 aktivnosti za igranje z MOJO PRVO HIŠKO za vso družino!

332604714 1275049620027656 7498802540764050791 n

Igranje s hišico iz kartona je lahko zelo zabavno!

Hiška za otroke MOJA PRVA HIŠKA otrokom omogoča neomejeno zabavo in ustvarjanje. Zaradi njene velikosti in dinamične zasnove pa se igranju z otrokom lahko pridružimo tudi starši, drugi sorodniki ali prijatelji.

V tem blogu bom opisala 4 aktivnosti za otroke ob igranju s hišico iz kartona, katerim se lahko pridružimo tudi odrasli.

1. DOMAČE TABORJENJE

Domače taborjenje je zelo zabavna aktivnost, ki jo lahko izvedemo v hišici iz kartona. Igralno hiško spremenimo v začasni šotor in se s svojim otrokom ali otroki »odpravimo« na kamping pustolovščino.

 1. Hiško najprej sestavimo in jo postavimo v prostor, v katerem bomo kampirali (na primer v dnevno sobo). Da bo kampiranje zares udobno, vanjo lahko namestimo odeje, blazine, otrokove najljubše plišaste igrače in knjige.
 2. Da bo dogodivščina zares v duhu kampiranja, lahko prinesemo tudi kamping opremo, kot so spalne vreče in žepne svetilke.
 3. Taborjenja brez prigrizkov ni, zato ne smemo pozabiti nanje.
 4. Vzdušje kampa lahko pričaramo tudi z zabavnimi aktivnostmi, kot so pripovedovanje zgodb o duhovih, petje pesmi ali igranje družabnih iger ob prižganih žepnih svetilkah.
 5. »Pogumni« lahko noč preživimo v hiški oziroma dnevni sobi. Otroku lahko preberemo zgodbico za lahko noč in se skupaj pockrljamo v spalnih vrečah.

Domače taborjenje je zabavno in nepozabno doživetje za celotno družino ne glede na letni čas in vreme, še posebej ob teh hladnih dneh. Ta aktivnost spodbuja domišljijsko igro, preko katere se lahko še bolj povežemo s svojim otrokom oziroma otroki.

332447178 720478182958973 2411055289476335468 n

2. UČNE NALOGE

Igralna hišica iz kartona nam lahko služi tudi kot pripomoček za učenje, s katerim svojemu otroku predstavimo oblike, barve in celo črke ter številke. Z igračo lahko učenje naredimo zabavno in zanimivo za otroke. Nekaj idej, kako v igro vključiti učenje – spodaj:

 1. Oblike in barve: Z barvicami, flomastri, voščenkami ali drugimi otrokovimi najljubšimi pripomočki za risanje na hiško narišemo različne oblike, ki jih mora otrok ustrezno pobarvati. Hiška s potiskom pa že sama lahko deluje kot pobarvanka, kjer otrok vadi barvanje znotraj črt in spoznava živali.
 2. Črke in številke: Iz kartona ali papirja lahko sami izrežemo črke in številke, ki jih mora otrok pobarvati in nalepiti na hiško.
 3. Pripovedovanje zgodb: Igralno hiško lahko uporabimo tudi kot prostor za pripovedovanje otroku najljubših zgodbic. Pri tem ga spodbujamo, da ustvari svoje zgodbe in like, v igralni hiški pa zgodbico lahko tudi odigra, starši pa smo pri tem gledalci. Otroku lahko pomagamo odigrati tudi klasične otroške zgodbe, kot je Rdeča kapica ali Zlatolaska.
 4. Znanost in narava: S pomočjo igralne hiške iz kartona otroka lahko učimo tudi o naravi in okolju. Hiško lahko spremenimo v »ptičjo hiško« in otroka spodbudimo k opazovanju in prepoznavanju različnih ptic. S pomočjo hiške otroka lahko učimo tudi o recikliranju.

Z vključitvijo učnih dejavnosti v otrokovo igro otroku pomagamo razvijati pomembne veščine, kot so reševanje problemov, kritično razmišljanje in ustvarjalnost, hkrati pa učenje naredimo zabavno in zanimivo.

332234263 214862701140041 7632750653496333773 n
              KUPI TUKAJ

3. ČAJANKA

V igralni hiški lahko pripravimo čajanko ali druženje ob katerem koli drugem otroku ljubem napitku. Pri najinem fantu je to mleko! ???? Otroka lahko spodbudimo k temu, da na obisk povabi prijatelje in z uporabo domišljije pripravi zabavno vzdušje ob čajanki. Nekaj idej za pripravo čajanke:

 1. Pripravimo vzdušje: Hišico iz kartona okrasimo po svojem okusu, na primer s pisanimi prtički, blazinami, igračkami, rožicami … Tako ustvarimo prijetno in vabljivo vzdušje.
 2. Povabimo goste: Otroka lahko spodbudimo, da na čajanko oziroma druženje povabi svoje najljubše igrače ali prijatelje. Čajanke se lahko udeležimo tudi odrasli in priložnost izkoristimo kot prijeten način povezovanja z otrokom.
 3. Postavitev mize: V igralno hiško postavimo majhno igralno pohištvo, ki ga ima otrok morda že doma. Če pa imamo v sebi malce ustvarjalne žilice, volje in časa, pa pohištvo lahko izdelamo tudi iz kartona ali pa namesto stola in mizice uporabimo že kakšno sestavljeno škatlo od plenic ali gajbice za sadje. Pohištvo nato okrasimo s pisanimi prtički in pripravimo pogrinjek.
 4. Priprava hrane: Otroka lahko spodbudimo k temu, da sam pripravi čaj in prigrizke, ki so lahko pravi ali pa izmišljeni. Za izmišljene prigrizke lahko uporabimo kar plastelin.
 5. Ne pozabimo uživati: Ko je vse pripravljeno, spodbujajmo otroka, naj uporabi domišljijo in se zabava ob imitacijskih igrah. Otroci se lahko izmenjavajo pri postrežbi čaja in prigrizkov in ustvarjajo lastne pogovore in zgodbe.

Čajanke so odličen način, da otroci uporabijo svojo ustvarjalnost in domišljijo, medtem ko vadijo socialne veščine, kot so deljenje, izmenjavanje in komunikacija. To aktivnost lahko izkoristimo tudi za učenje o bontonu in manirah na zabaven in igriv način.

332418575 6592344840792757 6145481534138370268 n

4. PREIGRAVANJE DOMIŠLJIJSKIH VLOG

Igralna hiška iz kartona predstavlja odličen prostor za spodbujanje igranja domišljijskih vlog. Otroci se lahko spremenijo v katerokoli vlogo želijo, na primer kuharje v restavraciji ali prodajalce v trgovini, zdravnike v bolnišnici, učitelje v šoli. Možnosti so resnično neomejene. Starši jim pri tem lahko pomagamo tako, da z njimi ustvarimo domišljijske zgodbe in like in zaživimo v njihovem svetu.

Pri igranju vlog otroci vzpodbudijo delovanje domišljije in vadijo socialne veščine. V igralni hiški se otroci lahko preizkusijo v igranju različnih vlog in preigravajo različne scenarije. Nekaj idej:

 1. Kuhinja: Skupaj z otrokom v igralni hiški lahko postavimo kuhinjo. Z uporabo kartonskih škatel in risalnega papirja lahko ustvarimo kuhinjske naprave, kot so štedilnik in hladilnik. »Hrano« pa lahko pripravimo in postrežemo kar z uporabo igralne posode, pribora in pripomočkov.
 2. Trgovina: V hiški lahko postavimo tudi trgovino. Iz kartonskih škatel lahko izdelamo police, na katere postavimo in razstavimo igrače. Z igralnim denarjem otroci lahko vadijo matematične in socialne spretnosti.
 3. Bolnišnica: Otroci hiško lahko spremenijo v bolnišnico za otrokove plišaste igračke. Iz kartonskih škatel lahko izdelamo postelje, čakalnico ali celo ambulanto. Otroci se lahko preizkusijo v vlogi medicinskih sester, bratov, zdravnikov in pacientov.
 4. Šola: Hišica iz kartona se lahko spremeni tudi v šolsko učilnico. Iz kartonskih škatel lahko izdelamo mize in stole, v učilnico pa lahko postavimo tudi »piši-briši« tablo, ki jo uporabimo kot pripomoček za poučevanje namišljenih učencev.
 5. Hiša: Otroci se lahko preizkusijo v vlogi notranjega oblikovalca in v igralni hiški ustvarijo prostore, kot so dnevna soba, spalnica ali kopalnica. Hiška jim omogoča odličen prostor za preigravanje različnih scenarijev, kot je kuhanje večerje ali večerno kopanje.

Preigravanje domišljijskih vlog je res super družinska aktivnost. Starši otroku lahko pomagamo pri spodbujanju njihove domišljije, otroci pa so tisti, ki prevzamejo glavno vlogo. S kančkom ustvarjalnosti so možnosti neskončne!

332933252 217620920804526 3793439520818877926 n

Uporabite kodo HISKA5 in si pri nakupu MOJE PRVE HIŠKE zagotovite 5-% popust. Priložen je tudi paket voščenk.